De gestolen fiets

U weet niet beter dan dat Marianne Vaatstra op een bij station Buitenpost gestolen herenfiets gefietst zou hebben.

Echter op onlangs in mijn bezit gekomen politiefoto’s is te zien dat het niet om een herenfiets ging maar om een damesfiets.

Uitzending Opsporing Verzocht 4 mei 1999 de fiets wordt getoond op 21.55

De politiefoto van de damesfiets

Op de foto hieronder 3 fietsen; de middelste van Gerrit Alma, de meest rechtse van Spencer Sletering, de fiets van zijn moeder want zijn fiets stond met een lekke band in de schuur (getuige Geke Haarsma). De fiets links de fiets waar Marianne Vaatstra op gefietst zou hebben.

Over de fiets, welke (?) laat het OM in ons in het requisitoir het volgende weten op blz. 28: ”van de fiets, de damesfiets (?) zijn destijds wel vingerafdrukken genomen maar die zijn onvoldoende gewaarmerkt (?) en bleken niet voor identificatie geschikt”.

Dit was voor het OM de enige manier om te verhullen dat Marianne Vaatstra helemaal niet gefietst heeft op geen enkele fiets.

Hieronder een foto van de fiets welke in Opsporing Verzocht van 4 mei 1999 werd getoond, slechts enkele dagen na de moord. Hier kun je uit afleiden dat het OM toen al het scenario had aangepast.


In de uitzending van Opsporing Verzocht werd bekend gemaakt dat ze rond 01.30 de Paradiso in Kollum zou hebben verlaten. Meerdere getuigen, zoals de heer Pier Hoekstra,  Bertus de portier, personeel van snackbar it Filtsje en later ook Verry Brouwer met zijn vriendin Tiny de Haan ( filmpje elders op de website)  die allemaal de mond is gesnoerd hebben verklaard Marianne Vatsra en Spencer Sletering gescheiden van elkaar te hebben gezien tussen 24.00 en 00.30 uur. Dus niet rond 01.30 de Paradiso verlaten.

Stel dat het zo was : Vertrek uit de Paradiso 01.30 uur

Dan weten we het volgende:

  • naar de fietsen lopen: (5 m.)
  • in Kollum bij de tennisvelden even staan wachten bij een bankje: (5 m.)
  • de band loopt steeds leeg (hoe opgepompt?): (15 m.)
  • met drie personen op één fiets: (10 m.)
  • diefstal fiets: (10 m.)
  • beide jongens zijn behoorlijk op na een dag feesten: (15 m.)
  • duur fietstocht volgens ANWB routeplanner: (18 m.)

Bij deze realistische benadering duurde de fietstocht vanaf Kollum 78 m.

Volgens het OM kwamen ze bij de Swadde aan om 01.50 uur. Volgens mijn berekening zouden ze pas om 02.48 uur  bij de Swadde zijn.

Kortom het was onmogelijk met die omstandigheden de afstand in 20 minuten te fietsen, (ook) een bewijs dat het fietsverhaal compleet bedacht is.